Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017

Έλληνας επιχείρησε να διασχίσει τους καταρράκτες του Νιαγάρα μέσα σε ένα βαρέλι

Το 1930 ένας έλληνας σεφ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ο Γιώργος Σταθάκης, επιχειρεί να διασχίσει τους Καταρράκτες του Νιαγάρα μέσα σε ένα βαρέλι. Μαζί του  παίρνει τη μικρή χελώνα του, τον Σάνι Μπόι.

Στους δημοσιογράφους λέει ότι, αν δεν τα καταφέρει, ο Σάνι Μπόι θα τους αποκαλύψει τα πάντα. Ο Σταθάκης εγκλωβίστηκε στο πίσω μέρος του καταρράκτη για 18 ώρες και πέθανε από ασφυξία. Ο Σάνι Μπόι επέζησε και μεταφέρθηκε σε μουσείο της περιοχής.


Ο Νιαγάρας (αγγλικά: Niagara‎, «Ναϊάγκρα») είναι ποταμός της βόρειας Αμερικής, που συνδέει τις δύο λίμνες, Ήρι και Οντάριο . Έχει μήκος 58 χιλιόμετρα και καλύπτει μια περιοχή 684.000 km2. Mέρος του αποτελεί σύνορο μεταξύ της επαρχίας Οντάριο του Καναδά και της πολιτείας της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.


Ο Νιαγάρας ξεκινά από την λίμνη Ήρι με κατεύθυνση προς τον βορρά, περνά γύρω από το Μεγάλο Νησί (Grand Island) και το μικρότερο Νησί Νέιβι (Navy Island), στη συνέχεια φτάνει στους ομώνυμους καταρράκτες και μετά στενεύει περνώντας μέσα από την 11 χιλιομέτρων χαράδρα του Νιαγάρα. Λίγο πριν την έξοδό του από αυτή, έχουν δημιουργηθεί δύο τεχνητές λίμνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Στη συνεχεία το πλάτος του αυξάνει ξανά, μέχρι που χύνεται στη Λίμνη Οντάριο, στο έδαφος του Καναδά. Εκτός από τα δύο μεγάλα νησιά, κατά μήκος του ρου του σχηματίζεται και ένας αριθμός από μικρότερες νησίδες. Η μέση ροή του είναι 5,796 m3/s.


Ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε τον ποταμό και τους καταρράκτες του, ήταν ο Γάλλος εξερευνητής Louis Hennepin, ο οποίος τους κατέγραψε στο έργο του Nouvelle découverte d'un très grand pays situé dans l'Amérique entre le Nouveau-Mexique et la mer glaciale (1697).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου