Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Το Αόρατο Αεροπλάνο του Χίτλερ

Το πρωτότυπο έκανε μία και μοναδική πτήση τα Χριστούγεννα του 1944. Η δοκιμή ήταν επιτυχημένη αλλά ήταν πλέον αργά για τους Γερμανούς και πρόλαβαν μόνο να κατασκευάσουν μερικά πρωτότυπα χωρίς να βγάλουν το αεροσκάφος στην παραγωγή.
Σε μία αποθήκη του Μουσείου Αεροναυπηγικήςκαι Διαστήματος έξω από την Ουάσιγκτον, κρύβεται ένα από τα μυστικά όπλα της Αεροπορίας των ναζί. Πρόκειται για το Ηorten 2-29, το ένα και μοναδικό «αόρατο»αεροσκάφος που πρόλαβαν να κατασκευάσουν οι Γερμανοί στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Έπειτα από 64 χρόνια, Αμερικανοί αεροναυπηγοί κατασκεύασαν ένα ακριβές αντίγραφο και απέδειξαν πως ήταν πράγματι «αόρατο» για τα ραντάρ της εποχής. Αν μάλιστα είχαν προλάβει οι Γερμανοί να το βγάλουν στη μαζική παραγωγή λίγα χρόνια νωρίτερα, θα μπορούσε να είχε αλλάξει τη ροή του πολέμου. 

Στόχος των μηχανικών ήταν να διαπιστώσουν αν το λεγόμενο αόρατο αεροπλάνο μπορούσε πράγματι να κρυφτεί από τα «μάτια» των συμμαχικών ραντάρ. Στην προσπάθειά τους, ανακάλυψαν νέα στοιχεία για το πόσο κοντά βρέθηκαν οι ναζί στη μαζική παραγωγή του αεροσκάφους. 

Δύο τζετ κινητήρεςΤο ξύλο είναι το κύριο υλικό κατασκευής του, ενώ διαθέτει δύο τζετ κινητήρες. Το αεροπλάνο είναι σχεδιασμένο για να φτάνει την ταχύτητα των 970 χιλιομέτρων την ώρα. Είναι επίσης οπλισμένο με τέσσερα πολυβόλα των 30 χιλιοστών και δύο βόμβες των 500 κιλών. Το πρωτότυπο έκανε μία και μοναδική πτήση τα Χριστούγεννα του 1944. Η δοκιμή ήταν επιτυχημένη αλλά ήταν πλέον αργά για τους Γερμανούς. Πρόλαβαν μόνο να φτιάξουν μερικά πρωτότυπα χωρίς να το βγάλουν στην παραγωγή. 


Την περίοδο που ο Χίτλερ έβλεπε το τέλος να πλησιάζει, στράφηκε στα μυστικά όπλα που είχαν αναπτύξει οι επιστήμονες τους οποίους είχε στην υπηρεσία του. Δύο από αυτούς ήταν οι αδερφοί Χόρτεν, που δούλευαν για την κατασκευή ενός αόρατου αεροσκάφους. Ο Ρέιμαρ Χόρτεν ήταν ο επικεφαλής σχεδιαστής, «οπαδός του σχεδίου με πτερύγια γιατί προκαλούσαν μειωμένη αντίσταση και είχαν πολύ καλές επιδόσεις στον αέρα», σύμφωνα με τον ιστορικό Ντέιβιντ Μίρα. Ο Μίρα πήρε συνέντευξη από τους αδερφούς Χόρτεν πολλές φορές κατά τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90, όταν και πέθαναν. 

Θα μπορούσε να αλλάξει την έκβαση του πολέμου 


Το αόρατο αεροπλάνο του Χίτλερ θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του πολέμου αν είχε σχεδιαστεί νωρίτερα. «Χάρη στον σχεδιασμό του, φαινόταν στα ραντάρ όταν πλέον ήταν πολύ κοντά τους», λέει ο Τομ Ντόμπρινζ, ειδικός στην τεχνολογία Stealth. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, τα βρετανικά ραντάρ θα το «έβλεπαν» σε απόσταση οκτώ λεπτών και όχι 19 όπως συνέβαινε με τα υπόλοιπα αεροπλάνα των Γερμανών. Θα ήταν έτσι πολύ πιο δύσκολο για τους Άγγλους να αποτρέψουν την επίθεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου